FitFreak'owy świat

Zdrowe ożywianie, sport, pozytywna energia


Kwiecień 17, 2017

FasoLOVE

O tym, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia chyba słyszał już każdy. Więc nie będę tego powtarzać 😛 Ale nie każdy wie, że można jako swój pierwszy posiłek zjeść śniadanie złożone głównie z węglowodanów lub śniadanie białkowo-tłuszczowe. Ja dzisiaj skupię się bardziej na tym drugim.
Śniadanie białkowo-tłuszczowe, w skrócie śniadanie B/T, daje nam wiele korzyści. Zacznę od tej, z której jestem najbardziej zadowolona 😀
1.Takie śniadania sprawiają, że przez dłuższy czas jesteśmy syci.
2.Śniadania B/T to przede wszystkim świetne rozwiązanie dla osób z insulinoopornością, cukrzycą, hipo- i hiperglikemią, zaburzeniami snu i kortyzolu. Dlaczego?Kortyzol osiąga swój najwyższy poziom po ok 30-50min od naszego przebudznia. W dodatku, pierwszy posiłek powoduje największy wyrzut insuliny. Co się stanie gdy zapewnimy naszemu organizmowi porządną dawkę węglowodanów? Nastąpi nagły skok cukru we krwi. Następnie zaś, nagły jego spadek. A co to oznacza? Zazwyczaj (a zwłaszcza przy hipoglikemii) właśnie to, że organizm zaczyna być osłabiony, znów szybko głodny. Przez to chce szybko dostać cukru, a także czuje się zagrożony czyli „odczuwa stres”, co znów powoduje skok kortyzolu. I koło nam się zamyka. Unikniemy takiego scenariusza zajadając się śniadaniem B/T.
3. Prawdopodobnie takie śniadania zwiększają również efektywność spalania tkanki tłuszczowej. Dlaczego twierdzę, że prawdopodobnie? Ponieważ niestety ta hipoteza nie jest jeszcze podparta żadnymi naukowymi badaniami.
Warto jednak wiedzieć, że danie białkowo-tłuszczowe raczej nie nadaje się na posiłki okołotreningowe. Wtedy raczej zaopatrzmy nasz organizm w zasoby węglowodanów! :)
Jako przykład takiego posiłku, proponuję Wam OMLETA FASOLOWEGO

SKŁADNIKI:
-100g czerwonej fasoli z puszki
-1 jajko
-15g mąki gryczanej
-1,5 łyżeczki ciemnego kakao
-0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-40g banana
-10g suszonej żurawiny
-słodzidło (miód, słodzik, stewia, itd.)

WYKONANIE:
Fasolę dokładnie opłukać i zblendować. Wymieszać z żółtkiem, mąką, kakao, posiekanym bananem, żurawiną, proszkiem i słodzikiem (jeśli jest zbyt gęste- dodać wody). Ubić białko. Wymieszać z masą. Usmażyć pod przykryciem.

Wiem, omlet fasolowy….to nie brzmi dobrze. Ale uwierzcie, smakuje jak najlepsze czekoladowe brownie! 18012607_120332000233599829_1960822116_o 18009819_120332000209394408_1028639690_n Takiego omleta można ze sobą zabierać do szkoły/pracy. Fasolowy omlet smakuje jak czekoladowe brownie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *